Hőszigeteljünk! De nem mindegy mit és hogyan!

|
Hőszigeteljünk! De nem mindegy mit és hogyan!

Az energiaárak drasztikus emelkedése végképp rádöbbentett minket, hogy nem csak ajánlott, hanem szükséges az új vagy meglévő épületeinket a korábbiaknál sokkal hatékonyabb módon hőszigetelni, erről a tényről a nemrég közétett rezsiszabályok hallatán ma már senkit nem kell meggyőzni.

 

Elsősorban azért hőszigetelünk, hogy csökkentsük a fűtési költségeinket. De az energia megtakarításon túl számos más előnye is van. Pl. sokkal kellemesebb lesz a beltéri klímánk, tehát a hőszigetelt falszerkezetnek télen a hőmérséklete sokkal magasabb, a “húzó hideg” hatás megszűnik, nagyon jól megvédhető vele a szerkezet és nem utolsó sorban egy teljesen új megjelenést tudunk biztosítani a ház számára.

Nem mindegy azonban, hogy mivel és hogyan hőszigetelünk

Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk hasznos tanácsokat nyújtani, akik most tervezik, hogy belevágnak a hőszigetelésbe, legyen szó újépítésről vagy utólagos felújításról.

Előkészítés 2 lépésből áll

Az első lépés a fogadó terület ellenőrzése. A laza málló részeket, szennyeződéseket el kell távolítani. De az esetek nagy részében a meglévő vakolatok minden további nélkül alkalmasak a hőszigetelés fogadásásra.

Második lépés a következő, – de csak utólagos hőszigetelés esetében, –  az épület homlokzati síkja kijjebb kerül, emiatt a munka megkezdése előtt fel kell mérni azokat az épületszerkezeteket, amiket ideiglenesen el kell távolítanunk, mint például függő ereszcsatorna, szúnyoghálók, külső redőny.

Kezdjük el a hőszigetelést

A munkát a lábazati indítósínek elhelyezésével kezdjük, amiatt, hogy a szigetelőlemezeket pontosan vízszintes síkról függőlegesen tudjuk indítani.

A lemezek ragasztásához poralakú Baumit DuoContact ragasztót használunk, amit a gyártói utasítások alapján kell összekeverni a szükséges vízmennyiséggel.

 

Először a vizet, majd folyamatos keverés közben adagoljuk a ragasztót. Kereverjük csomómentesre, majd hagyjuk pihenni az anyagot 5 percig. Ezután keverjük ismét át.

Az elkészített tapaszt a szigetelőlapok hátoldalán körbe kb. 5 cm-res széles csíkban, az élek mentén (peremien),  a közepén pedig legalább 3 tenyéri foltban kell felhordani. A ragasztási felületnek legalább a tábla falhoz csatlakozó felületének 40 százalékát kell adnia. A szigetelőtáblák rögzítésének ezt a módszerét pont-perem módszernek nevezzük.

A hőszigetelő lemezeket az épület sarkaitól kezdve alulról felfelé haladva fektetve kötésben hézagmentesen kell egymáshoz illeszteni. Még a ragasztó egészen friss, van lehetőség apró korrekcióra. A ragasztás száradását követően kezdődhet a csiszolás. 

Mielőtt megkezdenénk a dűbelezést 24 óra száradási időt be kell tartanunk, hogy a ragasztó kellőképen megszilárduljon. Általános szabály, hogy négyzetméterenként minimum 6 dűbel helyezendő el. 

Következő lépésként kezdődhet a felületerősítő üvegszövet beágyazása. Először simítóval húzzuk fel a ragasztótapaszt.

Majd felülről lefelé ágyazzuk be a rendszer részét képező üvegszövetet. “A friss a frissre” elvét követve áthúzhatjuk a felületet egy újabb tapasz réteggel. Az elkészült felületen az üvegszövet rácsozata a ragasztó rétegen keresztül sehol sem látszódhat ki. 

Az elkészült tapaszolt felületre a befejező felületképzést csak annak teljes kiszáradása után hordhatjuk fel. Ezt az un. várakozási időt be kell tartani gyártói utasítás szerint. Már csak az alapozás és a színező vakolat felhordása maradt hátra. 

BUKTATÓ, AMIT NE KÖVESS EL!

Az egyik legfontosabb buktatója hőszigetelésnek, a megfelelő időjárási körülmények figyelmen kívül hagyása. +5 C hőmérséklet alatt vagy nagy magas páratartalom esetén nagyon le tud lassulni a kötés, akár 1-2 hétig is tart és ezalatt az idő alatt a vakolat sokkal sérülékenyebb. Nagyon forró nyári melegben pedig pontosan fordítva, a kötéshez szükséges vizet a vakolat akár percek vagy órák alatt elveszíti, kiszárad, vagyis “megég” anélkül, hogy megkötött volna. 

MÉG KÉT JÓ TANÁCS:

Használjunk minden esetben komplett rendszereket. Nem mindegy, hogy mire mit teszünk. Üzletünkben, a Color Festékbolt csapata megfelelő szakmai segítséget nyújt a komplett rendszer kiválasztásában és a szükséges eszközök listájában.

Másik tanácsunk, a kivitelezési előírások maradéktalan betartása, hogy tényleg jó hőszigetelésként működjön. 

Homlokzatfesték vásárlása előtt állsz?

Spórolj a Color Festékboltban!

Töltsd le telefonodra vagy mentsd el a következő kuponkódot és mutasd be az üzletünkben: 

Köszönjük a figyelmed! Jó munkát!

Ha bármi szakmai kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot vagy gyere be hozzánk!