Hogyan találjunk jó festőt?

|
Hogyan találjunk jó festőt?

A festés, különösen a hosszú távra tervezett, esztétikus festés komoly szakértelmet, megfelelő eszközöket és időt igényel. Nyilván a képzett szakember megfizetése drágább megoldás, de ne felejtsük el, hogy nem festünk minden évben, csak mondjuk minden 5-7 évben. Csak egyszer kell ezzel a kiadással számolni. Ha a kiválasztott festő minőségi eszközökkel és festékekkel, valóban csodálatos munkával lep me minket, akkor a beruházás mértéke eltörpül a hibátlan végeredmény mellett.
De milyen a jó festő és hol találsz ilyet? Ebben lesz segítségedre az általunk összeállított lista, ami lépésről lépésre bemutatja a folyamatot, hogy találj egy igazán profi festőt.

Kérj ajánlásokat

A legjobb információ forrás elsősorban mindig a barátok és a család! Kérj tőlük ajánlásokat – ha nagyszerű tapasztalataik vannak egy festővel, örömmel osztják meg veled és minden bizonnyal hasonlóképpen fogják érezni magukat, ha rossz tapasztalataik vannak valakivel.
Ellenőrizheted az adott festőt akár egy kis internetes keresgéléssel, biztosan találsz véleményeket, visszajelzéseket munkájáról. Ha esetleg negatív kommenttel találkozol, sokat elmond az adott cégről, vállalkozóról, hogyan reagált rá, mennyire fontos számára, hogy elégedett legyen az ügyfél.

Találkozz vele személyesen is

A legtöbb festő először helyszíni felmérésket végez és csak utána ad árajánlatot. Ez lehetőséget ad arra, hogy személyesen találkozz vele és megismered, illetve megtudd a szükséges információkat. A személyes találkozásnál láthatod mennyire alaposan méri fel a lakásod, mennyire ügyel a részletekre.
Mindenképp tegyél fel sok kérdést. Íme néhány kérdés, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak:

 • Mire is számíthatsz? Mit kell, hogy tudja a munkafolyamatról?
 • Mekkora tapasztalata van a festésben?
 • Ő maga fog festeni vagy alvállalkozók végzik a munkát?
 • Hány festő fogja elvégezni a munkát?
 • Tud-e referenciákat adni?
 • Fogsz-e aláírni írásbeli megállapodást, szerződést?
 • Milyen típusú festéket használ?
 • Milyen festéktípust és színeket javasol?
 • Mennyi ideig fog tartani a munka?
 • Mikor kell fizetnem?
 • Munka végeztével tiszta lakást fogsz-e kapni vagy a takarítás már nem az ő gondja?
 • Szükséged van-e bármilyen előkészítő munkára a festési nap előtt?

Árajánlatok beszerzése más festőktől

Most már nagyjából látod, milyen információra van szüksége egy festőnek az árkalkuláláshoz, most az a feladatod, hogy szerezz be minél többet árajánlatot. Szinte mindenhol ingyenesen a felmérés, így semmit nem veszítesz, ha tájékozódsz és nem fogadod el rögtön a legelső ajánlatot.
Az írásbeli árajánlat kulcsfontosságú, hiszen világos képet kapsz arról, mit tartalmaz az ár. Mint például anyagköltség, munkaerő, festék beszerzés, előkészítési vagy utómunkálatok. Hasonlíts össze árajánlatokat, persze nem mindig a legolcsóbb a legjobb, sok más dolgot figyelembe kell még venned, mint például, mennyi ideig tart a munka, milyen referenciákkal rendelkezik, megfelelő minőségi munkát végez és hagyatkozz a megérzéseidre.

Nézd meg az előző munkáit

A jó festőnek általában sok olyan közelmúltban végzett munkája van, amelyet akár a saját weboldalán vagy a közösségi média hírcsatornáiban meg tudsz tekinteni. Sokszor láthatsz előtte-utána képeket, így láthatod mekkora kihívást jelentett az adott project.

Írásbeli szerződés

Hasonlóan az írásbeli árajánlathoz, a szerződésnek is világosan fel kell tüntetni a festési feladat részleteit. Olyan információkat kell tartalmaznia, mint például a részletes ütemtervek, munkaerőköltségek, anyagköltségek, előkészítő munka stb.
Fontos, hogy a szerződésben garantálják, hogy kijavítják az esetlegesen okozott károkat.

Forrás: https://www.wow1day.com/blog/interior-painting/how-find-good-painter/