11 festőeszköz, amivel minden lakástulajdonosnak rendelkeznie kell

|
11 festőeszköz, amivel minden lakástulajdonosnak rendelkeznie kell

Ha falakat vagy mennyezetet szeretnél festeni otthonodban, az eredmény szempontjából kulcsfontosságú, hogy a megfelelő szerszámokkal dolgozz. Bemutatjuk neked, azt a 11 eszközöt, melyet a legtöbb profi festő használ minden nap és neked is feltétlen szükséged lehet rájuk.

Festékdoboz nyitó

Ha csavarhúzóval próbálod kinyitni a festéket, megsérülhet a fedél, ami befolyásolhatja a doboz tömítését, amikor újból kinyitod. Sokkal jobb megoldás, ha beszerzel egy egyszerű és biztonságos festékdoboz nyitót. A festés napjának befejezésekor a jól megérdemelt kézműves sör nyitására is alkalmas.

Festőszalag

A hatékony festés egyik legfontosabb feltétele a szegélyek leragasztása, valamint a padló és a bútorok megfelelő védelme. Egy jó festőszalaggal éles szegélyeket készíthetsz, a megfelelő takaró megoldással pedig megóvhatod a védendő felületeket az idegesítő festékcseppektől. A festőszalag kevésbé agresszív ragasztóval rendelkezik, mint a szokásos maszkolószalag, melynek tapadása miatt nehezen eltávolítható. Ha viszont túl későn próbálkozunk az eltávolításával, igazi problémával állunk majd szembe, akár a friss festéket is ledobhatja.

Takarófólia

Sok időt és fáradtságot takarítunk meg, ha a munka megkezdése előtt egyszerű̋ letakarással védjük meg azokat a felületeket, amelyeket nem akarunk lefesteni, összekoszolni. A padló́, a parketta és a szabadon maradt felületek letakarására is fordítsunk elég figyelmet. Az egész padlófelületet alaposan takarjuk le műanyag lépésálló takarófóliával. A széleken feszesen rögzítsük a fóliát, hogy a munkálatok közben ne csússzon el, ne eredményezzen sikertelen munkát.

Spatulya (skpakli)

A falak előkészítésekor vesszük hasznát. Gletteléshez, gipszeléshez, kaparáshoz nélkülözhetetlen. Lekaparhatjuk vele a régi, málló vakolatot, kitölthetjük a falak repedéseit és a lyukakat. Falkaparáshoz az olcsóbb változat is megfelelő, gletteléshez viszont érdemes több méretű rozsdamentes változatot beszerezni.

Csiszolópapír

A festést előkészítő tennivalók egyike a csiszolás. Tisztítást, régi festés és elszíneződések eltávolítását és a felhordandó festék tapadásához megfelelő felület kialakítását szolgálja. A csiszolt felületet azonban az alapozó festék felhordása előtt feltétlenül portalanítani kell!

Festőhenger

Ha saját magunk látnánk neki a feladatnak, akkor festőhengerre mindenképpen szükségünk lesz, hiszen ezzel gyorsan elvégezhetjük a ránk váró feladatot, és a festéket is egyenlegesen felvihetjük. Egy minőségi festőhenger egyszerű, gyors és cseppmentes festést tesz lehetővé. A festőhengert csak nyéllel együtt tudod használni. A nyélre passzosan illeszkedik, tehát kis erőkifejtéssel tudod rá felhúzni, vagy levenni. Ha rajta van a nyélen, akkor viszont nem szorul, hanem könnyedén fordul el rajta. Itt is nagyon fontos, hogy jó minőséget vásároljunk.

Teleszkópos hosszabbító

Nagyon egyszerű, erre ráhúzod a henger nyelet és máris eléred vele a plafont. Felgyorsítja a munkafolyamatokat, kényelmes a kéznek, csuklónak. Mennyezetfestésnél elengedhetetlen kellék.

Laposecset

Mázolásnál különösen fontos a jó minőség, ha szép felületet szeretnénk kapni. Az ecset minősége elsősorban a szőr anyagától (természetes vagy műanyag) és rögzítésétől függ. Két különböző méretű (egy kisebb és egy nagyobb) laposecset is jól jöhet a sarkokhoz, hengerrel nehezen megközelíthető felületekhez, ha pedig a radiátorok mögött szeretnénk festeni, egy vékony, hosszú nyelű radiátorfestő henger vagy ecsetre is segítségünkre lehet.

Festéklehúzó tálca

Az általában műanyagból készült rácsot vagy tálcát a hengeren maradt fölösleges festék eltávolítására használjuk. Az olcsó változatokat nem kell tisztítani, egy-két használat után eldobható. A profi változat fémből készül.

Lehúzórács

Akár a festékesvödör szélére is felakaszthatjuk, így könnyebb a felesleget lehúzni a hengerről. Festésnél, de mélyalapozásnál is hasznát vesszük. Annak érdekében, hogy minél egyenletesebb legyen a festék felhordás, a hengert, miután belemártottuk a festékbe, járassuk meg a lehúzórácson.

Létra

Bár mennyezetfestéshez a teleszkópos nyelet ajánljuk, a magasabb lévő sarkok miatt jó szolgálatot tesz egy létra vagy fellépő. Használjuk körültekintően és biztonságosan.

Forrás: https://glocecol.com/blog/12-painting-tools-every-homeowner-should-have/